Yeni Bir Rapor Gazze’deki Çocuklar İçin Kıtlık Riskini Gözler Önüne Seriyor

UNICEF | her çocuk için

ROMA/NEW YORK, 12 Mayıs 2025 – Gazze Şeridi genelinde çatışmaların yeniden şiddetlenmesi, sınır kapılarının kapalı kalması ve gıdaya erişimin tehlikeli şekilde azalması nedeniyle halk kıtlık riskiyle karşı karşıya. 2 Mart’ta tüm insani yardımların girişinin engellenmesinden bu yana açlık ve yetersiz beslenme ciddi biçimde arttı ve bu durum, yılın başında yaşanan ateşkes sürecinde elde edilen insani kazanımları tersine çevirdi.

Bugün yayımlanan Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması (IPC) anlık değerlendirmesine göre, Gazze’de 470.000 kişi felaket düzeyinde açlıkla (IPC Aşama 5) karşı karşıya ve tüm nüfus akut gıda güvencesizliği yaşıyor. Rapora göre, 71.000 çocuk ve 17.000’den fazla annenin akut yetersiz beslenme nedeniyle acil tedaviye ihtiyacı olacak. 2025 yılının başında bu çocuk sayının 60.000 olacağı öngörülmüştü.

“Gazze’de aileler açlıktan ölürken, ihtiyaç duydukları gıdalar sınırda bekliyor. Bu gıdaları onlara ulaştıramıyoruz çünkü çatışmalar yeniden başladı ve Mart ayı başında insani yardımlara tamamen yasak getirildi,” dedi BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain. “Uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi ve yardımların Gazze’ye yeniden akışını sağlaması gerekiyor. Bir kıtlık ilanını beklersek, birçok insan için çok geç olacak.”

Gazze’ye ilişkin IPC anlık değerlendirmesi, askeri operasyonların yeniden başlaması, süregelen tam abluka ve hayatta kalmak için gerekli malzemelerin kritik düzeyde eksik olması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda güvencesizliği, akut yetersiz beslenme ve ölüm oranlarının kıtlık eşiklerini aşabileceğini öngörüyor.

IPC raporunda 17 BM kuruluşu ve STK tarafından doğrulanan bulgulara göre, Gazze’deki çocukların büyük çoğunluğu aşırı gıda yoksunluğu içinde. Sağlık hizmetlerine erişimin son derece kısıtlı olması ve temiz su ile sanitasyon malzemelerinin ciddi şekilde eksikliği de göz önüne alındığında, Kuzey Gazze, Gazze ve Refah vilayetlerinde akut yetersiz beslenmenin hızla artması bekleniyor.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Kıtlık riski bir anda ortaya çıkmaz. Gıdaya erişimin engellendiği, sağlık sistemlerinin yok edildiği ve çocukların hayatta kalmak için gerekli asgari koşullardan yoksun bırakıldığı yerlerde yavaş yavaş gelişir” dedi. Gazze Şeridi genelinde açlık ve akut yetersiz beslenme, çocuklar için günlük bir gerçeklik haline gelmiş durumda. Bu gidişata defalarca dikkat çektik. Tüm taraflara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Bu felaketin önüne geçin.”

Gazze’ye sınır geçişleri iki aydan uzun süredir kapalı. Bu, halkın şimdiye kadar karşılaştığı en uzun süre. Bu durum, pazarlardaki gıda fiyatlarının astronomik seviyelere fırlamasına yol açarak mevcut sınırlı gıdanın bile çoğu aile için ulaşılmaz hale gelmesine neden oldu.

Öte yandan, şu anda yardım koridorlarında beklemekte olan 116.000 tondan fazla gıda yardımı başka bir dyaklaşık bir milyon kişiyi dört aya kadar beslemeye yetecek miktar – Gazze’ye girişe hazır halde bulunuyor. Hayati öneme sahip beslenme tedavileri içeren yüzlerce palet de giriş için önceden konumlandırılmış durumda. Birleşmiş Milletler kuruluşları, sınırların yeniden açılmasıyla birlikte bu gıda ve beslenme malzemelerini Gazze’ye ulaştırmak ve dağıtmak için tüm paydaşlar ve gıda güvenliği ortaklarıyla birlikte çalışmaya hazır.

BM Dünya Gıda Programı ve UNICEF, insani yardım ilkeleri doğrultusunda yaşamsal yardımları ulaştırmak üzere Gazze’de sahada kalmaya devam ediyor.

WFP, elindeki son gıda stoklarını 25 Nisan’da aileler için sıcak yemek sağlayan mutfaklara tahsis etti. Ondan bir hafta önce, un ve pişirme yakıtı tükendiği için WFP tarafından desteklenen 25 fırının tamamı kapanmıştı. Aynı hafta, iki haftalık erzak içeren WFP gıda paketleri de tükenmişti. UNICEF, su ve kritik beslenme hizmetleri sağlamaya devam ediyor ancak yetersiz beslenmeyi önlemeye yönelik stokları tükenmiş durumda ve akut yetersiz beslenme tedavisi için gerekli malzemeler de kritik seviyede azaldı.

UNICEF ve WFP, tüm taraflara sivillerin ihtiyaçlarını önceliklendirme, yardımların Gazze’ye derhal girişine izin verme ve uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuyor.

Gazze'de durum her gün daha da kötüleşiyor. Desteğinle başarabiliriz.