Arakanlı çocuklar hastalıklarla boğuşuyor

UNICEF | her çocuk için

Arakanlı mülteci çocuklar yetersiz beslenme, anemi ve hastalıklar ile boğuşuyor

Fotoğrafları buradan indirebilirsiniz: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFIO0A9I

CENEVRE / COX’S BAZAR / NEW YORK, 22 Aralık 2017 – UNICEF’in yaptığı açıklamaya göre, Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrine sığınan mülteci çocuklar akut beslenme yetersizliği, anemi ve hastalıklarla boğuşuyor.

Mülteci kamplarında ve geçici yerleşimlerde 22 Ekim ile 27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen üç sağlık ve beslenme anketine göre, beş yaş altı çocukların yüzde 25 kadarı akut beslenme yetersizliği yaşıyor. Bu oran Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlemiş olduğu yüzde 15’lik acil durum sınırının oldukça üzerindedir. Anket kapsamındaki çocukların neredeyse yarısı anemi sorunu yaşarken, yüzde 40 kadarı ishal ve yüzde 60 kadarı da akut solunum yolu enfeksiyonu yaşamaktadır.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder konu ile ilgili olarak şunları belirtti:  “Şu anda artık Cox’s Bazar’daki Arakanlı çocukların beslenme durumu ile ilgili eksiksiz bir resme sahibiz  ve ne yazık ki en büyük korkularımız doğrulandı. Evlerini terk etmek zorunda kalarak zaten çok büyük acılar yaşayan mülteci çocuklar şimdi de bir halk sağlığı krizi ile karşı karşıyalar.”   

Kutupalong ve Nayapara’daki mülteci kampları ile  Ukhia ve Teknaf’daki kayıt dışı yerleşimleri kapsayan anketler, 1.700’den fazla yeni gelmiş mülteci çocuk ile daha önce kayıt altına alınmış mülteci çocuktan oluşan bir örneklemi içermiştir. Araştırma bulguları arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

► Kutupalong’daki her 4 çocuktan 1’i akut beslenme yetersizliği yaşarken, çocukların neredeyse yarısı anemi sorunu yaşamakta, yüzde 40’ı  ishal ve yarıdan fazlası akut solunum yolu enfeksiyonu sorunu yaşamaktadır.

► Nayapara kampına yeni gelen çocukların yüzde 16’sı beslenme yetersizliği, yüzde 50’ye yakını anemi, yüzde 40’ı ishal ve her iki çocuktan biri akut solunum yolu enfeksiyonu sorunu yaşamaktadır.

► Geçici ve kayıt dışı yerleşimlerde, her 5 çocuktan biri beslenme yetersizliği, neredeyse her 2 çocuktan biri anemi, her 5 çocuktan 2’si ishal ve her 5 çocuktan neredeyse 3’ü akut solunum yolu enfeksiyonu sorunu yaşamaktadır.

► Beslenme krizinin en yoğun olarak yaşandığı yerler, akut beslenme yetersizliği oranlarının en yüksek ve yeni gelen Arakanlı çocuk sayısının en fazla olduğu  Kutupalong mülteci kampı ile geçici yerleşimler olarak tespit edilmiştir. Ciddi beslenme yetersizliği oranlarının en yüksek olduğu yerler, yüzde 7,5 ile Kutupalong, yüzde 3 ile geçici yerleşimler ve yüzde 1,3 ile Nayapara  mülteci kampıdır. 

►  Çocukların yüzde 16’dan azı, optimal bir şekilde büyümeleri ve gelişimleri için kritik önem taşıyan asgari kabul edilebilir bir beslenme biçimi ile beslenmektedir. Altı aydan küçük çocukların yüzde 30’u sadece anne sütü ile beslenmemektedir.

4 Aralık 2017, Cox's Bazar - Akut beslenme yetersizliği teşhisi konmuş 11 aylık Parmina annesi Tasmida (26) tarafından Tedavi Edici Hazır Besin ile besleniyor. Fotoğraf: © UNICEF/UN0151414/Brown

Beigbeder sözlerine şöyle devam etti: “Yetersiz beslenme, ishal ve enfeksiyon durumlarının bileşimi çocukları özellikle kırılgan gale getirebilir. Sahadaki insani yardım kuruluşları akut beslenme yetersizliği sorunu yaşayan çocukların tedavisi için gerekli kapasiteyi arttırmış durumdalar, ancak bu çocukların uygun beslenme biçimlerine, temiz suya ve sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlamak için çabaların arttırılması gerekmektedir.”

UNICEF mülteci çocukların koşullarını iyileştirmek için ortak kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapmaktadır. Bugüne kadar, UNICEF ve ortak kuruluşlar ciddi beslenme yetersizliği yaşayan yaklaşık 7.000 çocuğu tedavi etmiş, yaklaşık 900.000 kolera aşısı uygulamış ve yaklaşık 450.000 çocuğa kızamık ve kızamıkçık aşısı uygulamıştır. Kamplarda ve yerleşimlerde yaşanan difteri salgınına karşı Tetanos ve Difteri (Td) aşı kampanyası başlatılmıştır.

##########

 

Editörlere Not: 
UNICEF ile birlikte Bangladeş Hükümeti, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Çocukları Koruma Örgütü (Save the Children) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), “Açlığa Karşı Eylem” girişimi tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeleri desteklemiştir.

UNICEF Hakkında
UNICEF dünyanın en dezavantajlı çocuklarına ulaşabilmek için dünyadaki en zorlu yerlerde çalışmalar yapmaktadır. Dünya genelindeki 190 ülkede ve bölgede, her çocuğa ulaşmak ve herkes için daha iyi bir dünya inşa etmek için her yerde çalışmalar yapmaktayız. UNICEF ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için www.unicef.org adresini ziyaret ediniz.
 

UNICEF’i Twitter ve Facebook’ta takip edin

Daha fazla bilgi için iletişim bilgileri:

Benjamin Steinlechner, UNICEF Bangladeş, [email protected], +88 01701208979

AM Sakil Faizullah, UNICEF Bangladeş, [email protected], +88 01713049900

Christophe Boulierac, UNICEF Cenevre, [email protected], +41 799 639 244

Christopher Tidey, UNICEF New York, [email protected], +1 9173403017