Çocuklarda AIDS'i sona erdirmek için yeni küresel ittifak başlatıldı

UNICEF | her çocuk için

2030 yılına kadar çocuklarda AIDS'i sona erdirmek için yeni küresel ittifak başlatıldı

MONTREAL/CENEVRE/NEW YORK, 1 Ağustos 2022 – UNAIDS 2022 Küresel AIDS Güncel Raporu’nda yayınlanan yeni verilere göre, dünya çapında HIV ile yaşayan çocukların yalnızca yarısı (%52) hayat kurtaran tedavi görüyor. Bu sayı, yetişkinlerin dörtte üçünün (%76) antiretroviral aldığı göz önünde bulundurulduğunda oldukça düşük kalıyor. UNAIDS, UNICEF, DSÖ ve ortakları, çocuklar için ilerlemenin durmasından ve çocuklarla yetişkinler arasındaki uçurumun artmasından endişe duyuyor. Bu nedenle, önümüzdeki on yılda HIV ile yaşayan hiçbir çocuğun tedavisinin reddedilmemesi ve yenidoğanlarda HIV enfeksiyonlarını önlemek için küresel bir ittifakı bir araya getiriyor.

2030 yılına kadar Çocuklarda AIDS'i Sona Erdirmek için yeni Küresel İttifak, Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen Uluslararası AIDS Konferansı'nda önde gelen isimler tarafından duyuruldu.

Birleşmiş Milletler kuruluşlarına ek olarak, İttifak; HIV ile yaşayan İnsanlar Küresel Ağı, sivil toplum hareketleri, en çok etkilenen ülkelerdeki ulusal hükümetler, PEPFAR (Amerika Birleşik Devletleri Başkanının AIDS Yardımına Yönelik Acil Durum Planı) ve Küresel Fon da dahil olmak üzere uluslararası ortakları da içeriyor. İlk aşamada İttifaka on iki ülke katıldı: Angola, Kamerun, Fildişi Sahili, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Mozambik, Nijerya, Güney Afrika, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve.

İttifak liderliğinde yapılan istişareler sonucunda kolektif eylem için dört çıktı belirledi:

  1. Gebe ve emziren HIV ile yaşayan ergen kız çocukları ve kadınlar için tedavi açığının kapatılması ve tedavi sürekliliğinin optimize edilmesi;
  2. Gebe ve emziren ergen kız çocuklarında ve kadınlarda yeni HIV enfeksiyonlarının önlenmesi ve saptanması;
  3. HIV'e maruz kalan ve HIV ile yaşayan bebekler, çocuklar ve ergenler için erişilebilir testler, optimize edilmiş tedavi ve kapsamlı bakım;
  4. Hakların, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve hizmetlere erişimi engelleyen sosyal ve yapısal engellerin ele alınması.

Uluslararası AIDS Konferansı'nda katılımcılara hitap eden Lesotho'dan Limpho Nteko, 21 yaşında ilk çocuğuna hamileyken HIV pozitif olduğunu nasıl öğrendiğini paylaştı. Hastalığını öğrendikten sonra Nteko, kadınların öncülüğünde yürütülen mothers2mothers programı için çalışmaya başlamış. Nteko konuşmasında, etkili bir müdahaleye giden yolun topluluk liderliğini etkinleştirmekten geçtiğini vurguladı.

Nteko, “2030 yılına kadar çocuklarda AIDS'i sona erdirmek için hep birlikte çalışmalıyız. Başarılı olmak için, HIV hakkında konuşmaktan çekinmeyen, kendilerini ve çocuklarını HIV'den korumak için ihtiyaç duydukları hizmet ve desteği alan sağlıklı, bilgili bir genç nesile ihtiyacımız var. Mothers2mothers programı, kayıtlı danışanlarımız için art arda sekiz yıl boyunca HIV'in anneden çocuğa bulaşmasını ortadan kaldırmayı başardı ve bu, kadınların ve toplulukların kendi gerçekliklerine uygun çözümler geliştirmesine izin verdiğinizde nelerin mümkün olduğunu gösteriyor."

İttifak önümüzdeki sekiz yıl boyunca 2030'a kadar devam edecek ve AIDS'e müdahaledeki en göze çarpan eşitsizliklerden birini düzeltmeyi hedefliyor. İttifak üyeleri, zorluğun ortaklık yoluyla aşılabileceği konusunda hemfikir.

UNAIDS Genel Direktörü Winnie Byanyima, “Çocuklar ve yetişkinler arasında tedavi açısından çok büyük bir boşluk var ve bu, çok üzücü. Bu İttifak aracılığıyla bu üzüntümüzü eyleme dönüştüreceğiz. Yeni geliştirilmiş ilaçları, yeni siyasi taahhütleri ve toplumların hedeflerini bir araya getirerek, çocuklarda AIDS'e son veren nesil olabiliriz. Bu savaşı kazanabiliriz ama ancak birlikte kazanabiliriz”, dedi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Vertikal bulaşmayı azaltmak, test ve tedavi hizmetlerini arttırmak ve bilgiye erişimi genişletmek için kaydedilen ilerlemeye rağmen, dünyanın dört bir yanındaki çocukların HIV önleme, bakım ve tedavi hizmetlerine erişme olasılığı yetişkinlerden çok daha düşük. Çocuklarda AIDS'i Sona Erdirmek için Küresel İttifak'ın başlatılması ileriye doğru atılmış önemli bir adım ve UNICEF, AIDS'siz bir geleceğe ulaşmak için tüm ortaklarıyla birlikte çalışmaya kararlıdır."

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Gheberyesus, “Hiçbir çocuk HIV ile doğmamalı veya HIV ile büyümemeli ve HIV'li hiçbir çocuk tedaviden yoksun kalmamalıdır. HIV'li çocukların sadece yarısının antiretroviral aldığı gerçeği bir skandaldır ve ortak vicdanımız üzerinde bir lekedir. Çocuklarda AIDS'i Sona Erdirmek için Küresel İttifak, çocuklara ve ailelerine karşı taahhüdümüzü yenilemek için bir fırsattır. Bu kapsamda tüm anneler, çocuklar ve ergenlerle birlik olabilir, onların seslerini duyurabilir ve hedef odaklı bir dayanışma içinde hareket edebiliriz”, dedi.

Nijerya Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, sağlık hizmetlerinin HIV ile yaşayan çocukların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için gereken sistemleri devreye sokarak “geride kalan çocukların hayatlarını değiştirmeye” söz verdi.

Dr. Ehanire, Nijerya'nın, 2022'de Ekim ayında yapılacak Bakanlar toplantısında İttifakın Afrika'daki siyasi lansmanına ev sahipliği yapacağını duyurdu.

#####