UNICEF, 1,6 milyar $’lık destek talep ediyor

UNICEF | her çocuk için

UNICEF, COVID-19 salgınından etkilenen çocukların artan ihtiyaçlarını karşılamak için 1,6 milyar $’lık mali destek talep ediyor

COVID-19’un sosyoekonomik etkilerinden dolayı zor zamanlardan geçen ülkeler için Mart ayına kıyasla 1 milyar $ daha fazla destek talep edildi.

NEW YORK, 12 Mayıs 2020 – UNICEF, COVID-19 salgınından etkilenen çocuklara yönelik insani yardım faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1,6 milyar $’lık bir mali destek talebinde bulundu. Bu, Mart’ın sonunda talep edilen 651,6 milyon $ tutarındaki yardım talebinden daha yüksek. Bu artış, hastalığın yıkıcı sosyoekonomik sonuçlarını ve ailelerin artan ihtiyaçlarını yansıtıyor. Salgın beşinci ayına girerken; sarf malzemeleri, nakliye ve bakım maliyetleri de kaydadeğer oranlarda arttı.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore “Bu salgın, hızla çocuk hakları krizine dönüşen bir sağlık krizi, okullar kapalı, anne babalar işsiz ve aileler giderek artan sıkıntılardan dolayı muzdarip durumda. Bizler COVID-19 sonrası bir dünyanın nasıl görüneceğini yeniden hayal etmeye çalışırken, bu fonlar krize müdahale etmemizi, kriz sonrası etkilerden kurtularak toparlanmamızı ve salgının ikincil etkilerinden çocukları korumamızı sağlayacak” dedi.

Yüz milyonlarca çocuk için sağlık hizmetlerine ve rutin bağışıklama gibi temel hizmetlere erişim halihazırda sekteye uğradı. Bu durum çocuk ölümlerinde önemli bir artışa neden olabilir. Aynı zamanda hareket kısıtlamalarının, kapanan okulların ve akabinde gelen karantina tedbirlerinin akıl sağlığı üzerindeki etkileri ile psikososyal etkisinin, özellikle de hassas durumdaki çocuklar için, zaten yüksek olan stres seviyelerini daha da arttırma olasılığı bulunuyor.

©UNICEF/UNI317845/ Hernandez/AFP

UNICEF tarafından yapılan bir analizine göre dünya çapında 18 yaşından küçük çocukların %77’si, diğer bir deyişle 1,8 milyar çocuk, COVID-19 nedeniyle uygulanan herhangi bir türde hareket kısıtlamasının mevcut olduğu 132 ülkeden birinde yaşıyor.

Hareket kısıtlamaları altında ve sosyoekonomik koşulların gerilediği ortamlarda yaşayan çocuklara yönelik şiddet, istismar, ihmal vb. risk faktörleri de artış sergiliyor. Kız çocukları ve kadınlar artan cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riski altında bulunuyor. Ülkelerine dönenler de dahil olmak üzere mülteci, göçmen ve ülke içinde yerinden edilmiş çocuklar, pek çok durumda sağlanan hizmetlere ve koruma mekanizmalarına yeterince erişim sağlayamıyor ve buna ek olarak artan bir yabancı düşmanlığına ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Fore konu ile ilgili “Salgının, gelişmiş sağlık sistemlerine sahip ülkelere neler yaptığını gördük. Dolayısıyla, kapasitesi yetersiz olan sistemler ve daha az kaynağa sahip ülkeler açısından ne gibi sonuçlar doğurabileceği konusunda endişelerimiz var” dedi.

UNICEF halihazırda insani yardım krizlerinin yaşandığı ülkelerde salgınla mücadeleye odaklanıyor. Virüsün bulaşmasının engellenmesi ve özellikle sağlık, beslenme, su ve sanitasyon, eğitim ve korumaya erişim konularında çocuklar, kadınlar ve hassas durumdaki gruplar üzerindeki ikincil etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

UNICEF’e salgınla mücadelesinde şu ana dek 215 milyon $’lık bir kaynak sağlandı. Ek talep, UNICEF’in aşağıdaki mevcut başarılarına katkı sağlayacaktır:

► 1,67 milyardan fazla insana el yıkama hijyenine (öksürme, hapşırma) yönelik COVID-19 önleme mesajları iletildi;

► 12 milyondan fazla insana kritik su, sanitasyon ve hijyen malzemeleri ulaştırıldı;

► 52 ülkeye salgınla mücadelede destek verebilmek amacıyla 6,6 milyondan fazla eldiven, 1,3 milyon cerrahi maske, 428.000 N95 filtreli yüz maskesi temin edildi; 291.000 koruyucu cerrahi önlük, 13.000 koruyucu gözlük, 63.500 yüz koruyucu siperlik maske, 200 oksijen konsantratörü ve 34.500 adet COVID-19 tanı testi yollandı;

► Yaklaşık 80 milyon çocuğa uzaktan veya ev temelli eğitim aracılığıyla ulaşıldı;

► 10,9 milyondan fazla çocuk ve kadın UNICEF destekli tesislerde temel sağlık hizmetleri aldı; ve

► 830 binden fazla çocuğa, ebeveyne ve bakım sağlayıcı kişiye toplum temelli akıl sağlığı ve psikososyal destek sunuldu.

###

UNICEF’in COVID-19 yardım talebine yönelik daha fazla bilgi için: https://www.unicef.org/appeals/covid-2019.html

Multimedya materyalleri için: https://uni.cf/2Lh9u8a

 

heart UNICEF'in Türkiye dahil dünya çapında en zor durumdaki çocukları önceliklendirdiği Koronavirüsü Acil Durum çalışmasını desteklemek için tıklayın.