El yıkamak önlenebilir hastalıkların yayılmasını engeller

UNICEF | her çocuk için

UNICEF: 2015 yılında beş yaş altı 300 binden fazla çocuk temiz su, sanitasyon ve hijyen yetersizliğine bağlı gelişen ishalli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi

Küresel El Yıkama Günü multimedya içeriğini indirmek için: https://weshare.unicef.org/mediaresources
 
Haiti’deki kolera tedavi merkezleriyle ilgili fotoğraflar ve broll

NEW YORK, 14 Ekim 2016 – Haiti’deki Matthew Kasırgası’nın ardından koleranın hızla yayılması ve savaşın ağır darbeler indirdiği Yemen’de başlayan yeni salgın karşısında UNICEF çocukları, aileleri ve toplulukları; hastalıkların yayılmasına karşı önlem olarak ellerin sabunla yıkanmasını alışkanlık haline getirmeye çağırdı.
 
Küresel El Yıkama Günü öncesinde UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre 2015 yılında beş yaş altı 300 binden fazla çocuk temiz içme suyu ve sanitasyon yetersizliğine bağlı gelişen ishal enfeksiyonu yüzünden yaşamını yitirdi, başka bir deyişle bu sebeple günde 800 ölüm vakası kaydedildi.  Oysa ellerin sabunla yıkanması gibi basit bir işlem bile bu ölümlerin çoğunu önleyebilirdi.
 
UNICEF küresel su, sanitasyon ve hijyen çalışmaları başkanı Sanjay Wijesekera’nın konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle: “Her yıl 1,4 milyon çocuk pnömoni ve ishal gibi büyük ölçüde önlenebilir hastalıklar yüzünden ölmektedir. Bu çarpıcı bir rakamdır; ancak çocuklar ve ailelerin el yıkama gibi basit bir çözümü benimsemeleri halinde bu ölümler büyük ölçüde önlenebilir. Örneğin, biliyoruz ki yemeklerden önce ve tuvalet kullandıktan sonra ellerin sabunla yıkanması ishal vakalarını yüzde 40 azaltabilmektedir.”
 
Ellerin gerektiği gibi yıkanması, hastalıklar sebebiyle çocukların eğitimlerinde geri kalmalarını da önleyerek onların sağlıklı gelişimlerine de katkıda bulunur. El yıkama gerçekten de önlenebilir hastalıkların yayılmasını engelleyerek çocukların evde hasta yatma durumlarını azaltmakta, okul devamlılığını artırmaktadır.
 
Su ve sanitasyon altyapısı yetersiz olan ve 4 Ekim kasırgasının ardından kolera salgınıyla, kuşkulu kolera vakalarıyla ve hızla artan gerçek vakalarla karşı karşıya gelen Haiti’den seslenen Wijesekera sözlerini şöyle sürdürdü: “El yıkama, çocukları hastalıktan koruyan bir önlem olarak basit de olsa çok mantıklıdır; basittir, maliyeti düşüktür ve yaşam kurtarıcı olduğu kanıtlanmıştır.”
 
UNICEF Haiti Temsilcisi Marc Vincent da konuya ilişkin şunları söyledi: “Şu anda yaşanan durum, herkesin en kötü kâbusudur. Kasırganın üzerinden henüz iki hafta bile geçmeden kolera daha önce neredeyse hiç görülmediği yerlerde yayılıyor olabilir ve bu arada ishal de güç koşullar içindeki çocuklar için büyük bir risk olarak karşımızda durmaktadır. Çocukların sağlığı risk altındadır ve hemen harekete geçilmesi gerekmektedir.”
 
El yıkamayla ilgili gerçekler:

  • 1 gram dışkıda 100 milyon bakteri vardır.
  • Küresel olarak, tuvalet kullanan her 5 kişiden ancak biri daha sonra ellerini yıkamaktadır.
  • Her yıl 1,7 milyon çocuk beşinci yaş gününü kutlayamadan ishal ve pnömoni yüzünden ölmektedir.
  • Çocuklar tuvalet kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini yıkadıklarında ishale yakalanma riski yüzde 40’tan fazla azalmaktadır.
  • Pnömoni gibi akut solunum yolu enfeksiyonları beş yaşından küçük çocuklar arasında görülen en yaygın ölüm nedenlerinden biridir.
  • Eldeki kanıtlar, tuvalet kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerin sabunla yıkanmasının çocuklar arasında pnömoni enfeksiyonunu yaklaşık dörtte bir azaltabildiğini göstermektedir.

###
 
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik işlere dönüştürüyoruz. Özel çabalarımız, nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmaya yoğunlaştırıyoruz. UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org. Bizi Twitter veFacebook’tan takip edin.

Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, + 90 312 454 1010, [email protected]
Najwa Mekki, UNICEF New York, Tel: + 1 917 209 1804, [email protected]
Christopher Tidey, UNICEF New York, Tel: + 1 917 340 3017, [email protected]

Fotoğraf: © UNICEF/UN035045/Moreno Gonzalez