Gazze'de Akut Yetersiz Beslenme Bir Ayda İki Katına Çıktı

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK, 15 MART 2024 – Gazze’nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her üç çocuktan biri (toplam çocuk sayısının yüzde 31’i) akut yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Ocak ayında yüzde 15,6 olan bu oranın, sadece bir ay içinde şaşırtıcı bir artışla iki katına çıktığı bildirildi.

Savaşın geniş kapsamlı etkileri ve yardım dağıtımının engellenmesi nedeniyle, yetersiz beslenme Gazze Şeridi'ndeki çocuklar arasında hızla yayılarak daha önce benzeri görülmemiş düzeylere ulaştı.

Son haftalarda Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 23'ten fazla çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Dolayısıyla çatışmalar nedeniyle Gazze Şeridi'nde öldürülen çocuk sayısı daha da arttı. Filistin Sağlık Bakanlığı, şimdiye kadar yaklaşık 13 bin 450 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

UNICEF ve paydaşları tarafından Şubat ayında kuzey bölgesinde yapılan sağlık taramaları, barınma ve sağlık merkezlerindeki çocukların yüzde 4,5'inin aşırı zayıflıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Aşırı zayıflık, çocukların yaşamını tehdit eden en ciddi yetersiz beslenme biçimi olmaya devam ediyor. Acil terapötik gıda ve tedavi sağlanmadığı takdirde, söz konusu çocuklar, tıbbi komplikasyonlarla ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak. Kuzey’deki 5 yaşından küçük çocuklar arasında akut yetersiz beslenme yaygınlığı da yüzde 13'ten yüzde 25'e yükseldi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "İvedilikle ihtiyaç duyulan yardımlar, sadece birkaç kilometre ötede hazır beklerken Gazze'deki çocuklar arasında yetersiz beslenme, şok edici bir hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Çocuklara defalarca ek yardım sağlamaya çalıştık ve karşılaştığımız engellerin kaldırılması için aylardır çağrıda bulunuyoruz. Maalesef şimdiye kadar çağrılarımız yanıtsız kaldı ve çocukların durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Gereksiz kısıtlamalar, hayat kurtarıcı yardımlar sağlamamızı engelliyor ve çocukların hayatına mâl oluyor", dedi.

Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Han Yunus'ta ilk kez yapılan taramalar, iki yaşından küçük çocukların yüzde 28'inin akut düzeyde yetersiz beslendiğini ve bu çocukların yüzde 10'undan fazlasının aşırı zayıflığa maruz kaldığını ortaya koydu.

Yardıma en fazla erişimi olan güney bölgesindeki Refah'ta bile akut yetersiz beslenme iki katına çıktı. İki yaşın altındaki çocuklar arasında yapılan taramaların sonuçlarına göre, Ocak ayında akut yetersiz beslenen çocuk oranı yüzde 5 iken, bu oran Şubat sonuna kadar yaklaşık yüzde 10'a yükseldi. Aşırı zayıflık ise bir ayda yüzde 1'den yüzde 4'ün üzerine çıktı.

Birleşmiş Milletler kuruluşları Aralık ayından bu yana, Gazze Şeridi'nde kıtlık tehlikesine karşı uyarılarda bulunuyor. Ocak ayında, çocukların akut yetersiz beslenmesiyle ilgili acil durum eşikleri aşıldı. Akut yetersiz beslenme, çocuklar arasında hızla yayılmaya devam ediyor. Daha fazla insani yardım sağlanmadığı ve temel hizmetler yeniden tesis edilmediği takdirde, Gazze Şeridi genelinde çok daha fazla sayıda çocuk akut yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybedebilir.

UNICEF, hamile kadınlar için Kullanıma Hazır Terapötik Gıda (RUTF) ve Kullanıma Hazır Bebek Mamasının yanı sıra, demir takviyesini ve diğer temel besin maddelerini içeren koruyucu mikro besin takviyeleri ile akut yetersiz beslenme tedavisi gören çocuklara ulaştı. Bu hafta daha fazla yardımın bölgeye ulaşması bekleniyor. Öte yandan, çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için halen daha fazla yardıma ihtiyaç duyuluyor.

Russell, "Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşmesini önlemek için elimizden geleni yapıyoruz ama bu yeterli değil. Çocukların hayatlarını kurtarmak ve acılarına son vermek için tek şansımız, acil insani ateşkes sağlanması. Bunun yanı sıra, yardımları güvenli bir şekilde ulaştırabilmek için Gazze’nin kuzeyi de dahil olmak üzere birçok kara sınırında daha fazla geçiş noktasına ihtiyacımız var. Yardımları hiçbir gecikme ve engel yaşamadan ulaştırabilmek için güvenliğin tesis edilmesine ve engelsiz erişim olanağına ihtiyaç duyuyoruz”, dedi.

Gazze'de durum her gün daha da kötüye gidiyor. Desteğinle çocukların yanında olabiliriz.