Her Çocuk Yaşasın!

UNICEF | her çocuk için

Dünya, yenidoğan bebekleri yüzüstü bırakıyor.

NEW YORK, 20 Şubat 2018 –Yenidoğan bebekler arasında ölüm hızı hâlen çok yüksek. UNICEF'in yenidoğan ölümleri hakkında bugün yayımladığı raporda, yenidoğan ölüm hızının özellikle de dünyanın en yoksul ülkelerinde kaygı verici boyutlara ulaştığı belirtiliyor.  Bebeklerin hayatta kalma ihtimalinin en yüksek olduğu ülkeler; Japonya, İzlanda ve Singapur. Yenidoğan bebeklerin yaşama şansının en düşük olduğu ülkeler ise Pakistan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Afganistan. 
 
UNICEF İcra Direktörü Henrietta H. Fore bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Son yirmi beş yılda, beş yaşından küçük çocuklar arasında ölüm oranını yarı yarıya azalttık. Bununla birlikte, yaşamının ilk bir ayını tamamlamadan ölen bebek oranını azaltma konusunda aynı başarıyı gösteremedik. Bu ölümlerin büyük bir bölümü önlenebilirdi. Bu ölümleri önlemeyerek dünyanın en yoksul bebeklerini yüzüstü bırakıyoruz."
 
UNICEF’in raporuna göre düşük gelirli ülkelerde yenidoğan bebekler arasında ortalama ölüm hızı 1000 doğumda 27. Yüksek gelir grubundaki ülkelerde ise bu rakam 1000'de 3. Dünyanın en riskli bölgelerinde doğan bebeklerin ölme ihtimali, en güvenli bölgelerde doğan bebeklerin ölme ihtimalinden 50 kat daha yüksek.
 
Raporda da belirtildiği üzere, yenidoğan bebekler için en tehlikeli 10 yerden 8'i Sahra Altı Afrika'da bulunuyor. Bu bölgelerde yoksulluk, çatışmalar ve sağlık kuruluşlarının yetersizliği gibi nedenlerle kadınlar, çoğu zaman doğum sırasında yeterli destek alamıyor. 2030'a kadar, tüm ülkeler, yenidoğan ölüm oranını azaltıp bu oranı yüksek gelirli ülkelerdeki ortalama seviyeye getirebildiği takdirde, 16 milyon bebeğin hayatı kurtarılabilir.
 
Hayata eşit koşullarda başlamayan bebekler[1]

Yenidoğan ölüm hızının en yüksek olduğu ülkeler

Yenidoğan ölüm hızının en düşük olduğu ülkeler

1. Pakistan: 22'de 1

1. Japonya: 1111'de 1

2. Orta Afrika Cumhuriyeti: 24'te 1

2. İzlanda: 1000'de 1

3. Afganistan: 25'te 1

3. Singapur: 909'da 1

4. Somali: 26'da 1

4. Finlandiya: 833'te 1

5. Lesotho: 26'da 1

5. Estonya: 769'da 1

6. Gine-Bissau: 26'da 1

5. Slovenya: 769'da 1

7. Güney Sudan: 26'da 1

7. Kıbrıs: 714'te 1

8. Fildişi Sahili: 27'de 1

8. Beyaz Rusya: 667'de 1

9. Mali: 28'de 1

9. Lüksemburg: 667'de 1

10. Çad: 28'de 1

10. Norveç: 667'de 1

 

11. Kore Cumhuriyeti: 667'de 1

Raporda yenidoğan ölümlerinin yüzde 80'inden fazlasının erken doğum, doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar ya da sepsis ve zatürree gibi enfeksiyonlardan kaynaklandığı da belirtiliyor. Bu ölümler; temiz su, dezenfektanlar, ilk saat içinde anne sütü ile besleme, ten teması ve iyi beslenme gibi kanıtlanmış çözümlerin yanı sıra iyi eğitimli ebelere erişim bulunduğunda da önlenebilmektedir. Bununla birlikte, iyi eğitimli ebe ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz olması nedeniyle binlerce bebek, hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu yardımı alamıyor. Örneğin, Norveç'te 10.000 kişiye 218 doktor, hemşire ve ebe düşerken bu oran Somali'de 10.000'de 1.
 
UNICEF; tüm dünyada yenidoğan bebekler için bu ay bir kampanya başlatıyor. Her Çocuk Yaşasın (Every Child ALIVE) adlı bu kampanya kapsamında yenidoğan bebeklerin karşılaştıkları sorunlar için çözümler geliştirilmesi ve sunulması amaçlanıyor. UNICEF; tüm bebeklerin hayatta kalmasını sağlamayı amaçlayan bu kampanya vasıtasıyla devletlere, sağlık hizmeti veren kuruluşlara, bağışçılara, özel sektöre, ailelere ve işletmelere çağrıda bulunarak onları aşağıda belirtilen önlemleri acilen almaya davet ediyor:

Dünyanın en gelişmiş bölgelerinde doğan bebeklerin ilk aylarını tamamlayamadan ölme olasılığı 50 kat daha az.  ©UNICEF/UN0159522/Chute

Anne ve yenidoğan bakımı konusunda uzman olan, yeterli sayıda doktorun, hemşirenin ve ebenin işe alınması, eğitilmesi, elde tutulması ve yönetilmesi,

Sağlık kuruluşlarının temiz ve işlevsel olması, bu tesislerde her anne ve bebeğin temiz suya, sabuna ve elektrik hizmetine erişebilmesi,

Tüm anne ve bebeklerin hayat kurtarıcı ilaçlara ve hayata sağlam bir başlangıç yapmak için gereken ekipmana erişebilmesine öncelik verilmesi,

Ailelerin, annelerin ve ergenlik çağındaki kız çocukların kaliteli sağlık hizmetleri talep etme ve alma konusunda bilinçlendirilmesi.

Henrietta H. Fore sözlerine şöyle devam etti: "Her yıl, tüm dünyada 2,6 milyon bebek, ilk ayını tamamlayamadan hayata veda ediyor. Bir milyon bebek ise daha doğduğu gün son nefesini veriyor. Bu bebeklerin büyük bir bölümünü, annelere ve yenidoğan bebeklere sağlanan kaliteli sağlık hizmetleri yoluyla kurtarabileceğimizi biliyoruz. Hepimiz birkaç küçük adım atarak bu bebeklerin hayata ilk adımlarını atmalarına yardımcı olabiliriz."
 
######
 
Fotoğrafları, video çekimini ve raporun tamamını buradan indirebilirsiniz. 
 
UNICEF Hakkında

UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz. UNICEF ve çocuklara ilişkin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org. Tüm Çocuklar Yaşasınkampanyası hakkında daha fazla bilgi almak için
UNICEF’i Twitter ve Facebook’tan izleyin.
 
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 312 454 1010, [email protected]
Sabrina Sidhu, UNICEF New York, +1 917 4761537, [email protected]

 

[1]Not: Yenidoğan ölüm hızları, belirsizlik aralıklarına sahip tahmini hesaplamalara dayanır. Sıralamalar, yenidoğan ölüm hızına ilişkin ortalama tahminlere (her 1000 canlı doğum başına düşen yenidoğan ölümü sayısı) göre yapılmıştır.Belirsizlikler hesaba katılmadığından dolayı, fiili sıralamalarda farklılıklar olması mümkündür.  1000 canlı doğumdan daha az sayıda doğum gerçekleşen ya da nüfusu 90.000'den az olan ülkeler sıralamalara dâhil edilmemiştir. Tüm ülkelerin sıralamasını görmek için buraya tıklayınız.