Çocukların suyla ilgili hastalıklardan ölme olasılığı şiddet yüzünden ölme olasılığından üç kat daha fazla

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK, 22 Mart 2019 – UNICEF’in bugün açıklanan yeni bir raporuna göre, uzun süren çatışmaların yaşandığı ülkelerde 15 yaşından küçük çocukların temiz su, sanitasyon ve hijyen eksikliği gibi nedenlerle ölme olasılığı şiddet yüzünden ölme olasılığına göre üç kat daha fazla.
 
Su Saldırı Altında başlığını taşıyan rapor, çatışmaların uzun süredir devam ettiği 16 ülkedeki ölüm hızlarını incelemektedir. Söz konusu ülkelerde 5 yaşından küçük çocukların ishalle ilgili nedenler yüzünden ölme olasılığı doğrudan şiddet olayları sonucunda ölme olasılığından 20 kat daha fazladır.
 
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “Uzun süren çatışmaların süre geldiği ortamlarda yaşayan çocuklar temiz su kaynaklarına ulaşamadığı için pek çok olumsuzlukla karşı karşıyalardır. Gerçek şu ki temiz suya erişemedikleri için ölen çocuk sayısı kurşunla öldürülenlerden daha fazladır.”
 
Suyun güvenli olmaması, su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanmaması sonucu çocuklar yetersiz beslenme, ishal, tifo, kolera ve çocuk felci gibi önlenebilir hastalıklardan ölme riskiyle karşı karşıyadır. Bu durumlardan özellikle kız çocukları olumsuz etkilenmektedir: Su taşımak ya da tuvalete gitmek için evlerinden çıktıklarında cinsel şiddete maruz kalabilmektedirler. Yıkanırken ve adet dönemlerinde hijyen sağlamaya çalışırken onur kırıcı davranışlarla karşılaşabilmektedirler. Okullarında su ve sanitasyon imkânları yoksa adet dönemlerinde derslere bile katılamamaktadırlar.  

© UNICEF/UN067453/Souleiman
 
Bu tehditler, silahlı çatışma ortamlarında daha da ağırlaşmaktadır. Kasıtlı ve herkesi hedef alan saldırılar altyapıyı tahrip etmekte, hizmet sunanlara zarar vermekte, su, sanitasyon ve hijyen sistemlerini çalıştıran enerjide kesintilere yol açmaktadır. Silahlı çatışmalar ayrıca yakıt ya da klor gibi temel onarım ve sarf malzemelerinin bulunabilirliğini de sınırlamaktadır. Temel malzemelere erişim kısıtlanmakta ya da bu malzemelerin tedariği tamamen engellenmektedir. Pek çok durumda ise temel hizmetlerin sağlanması kasıtlı olarak engellenmektedir.
 
Fore: “Su ve sanitasyon hizmetlerine yönelik kasıtlı saldırılar en zor durumdaki çocuklara yönelik saldırılardır. Oysa bunlar yaşam için temel ihtiyaçlardır.”
 
UNICEF çatışmaların sürdüğü ülkelerde temiz içme suyu ve yeterli sanitasyon hizmetleri sağlanması için çalışmakta, bu amaçla su şebekelerini iyileştirip onarmakta, ihtiyaç olan yerlere su taşımakta, tuvaletler oluşturmakta ve hijyen uygulamalarına ilişkin duyarlılığı yaygınlaştırmaktadır.
 
UNICEF’in hükümetlere ve ortaklara çağrısı şu yöndedir:
·        Su ve sanitasyon altyapısıyla personele yönelik saldırıların durdurulması;
·        Herkes için sürdürülebilir su ve sanitasyon sistemlerinin geliştirilmesinin hayat kurtaran insani müdahale kapsamına alınması
·        Hükümetlerin ve yardım kuruluşlarının olağanüstü dönemlerde kaliteli su ve sanitasyon hizmetlerini sürekli sağlama kapasitesinin güçlendirilmesi.

 

UNICEF hakkında
UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz.
 
UNICEF’i Twitterve Facebook’tan izleyin
 
Daha fazla bilgi için:
 

Joe English, UNICEF New York, Tel: + 1 917-893-0692 [email protected]