Milyonlarca çocuk hâlâ hayat kurtaran aşılara ulaşamıyor!

UNICEF | her çocuk için

UNICEF aşı yardımıyla tüm dünyadaki çocukların neredeyse yarısına ulaştı. Tüm ilerlemelere rağmen milyonlarca çocuk hâlâ hayat kurtaran aşılara ulaşamıyor.

NEW YORK, 26 Nisan 2017 –UNICEF, 2016 yılında yaklaşık 100 ülkede çocuklar için 2,5 milyon doz aşı temin ederek tüm dünyadaki beş yaşından küçük çocukların neredeyse yarısına ulaştı. Dünya Aşı Haftası kapsamında açıklanan verilere göre UNICEF bugün tüm dünyada çocuklar için en fazla aşı satın alan kuruluş konumunda.

Çocuk felcinin endemik özellikler taşıdığı son üç ülke olan Nijerya, Pakistan ve Afganistan’a diğer tüm ülkelere kıyasla daha fazlı aşı dağıtıldı. Küresel Çocuk Felci Eradikasyon Girişimi bünyesinde aşı temini yapan kuruluşlarının başını çeken UNICEF,  bu çerçevede Nijerya’ya 450 milyon doz, Pakistan’a 395 milyon doz, Afganistan’a ise 150 milyon doz aşı ulaştırdı.
 
Hindistan'da yürütülen aşı çalışmaları kapsamında bir hemşire çocuklara ve hamile kadınlara çocuk felci aşısı yapıyor. Fotoğraf: © UNICEF/UN058144/Vishwanathan

Aşılamaya erişim sağlanması sayesinde beş yaşından küçük çocuklar arasında aşıyla önlenebilir hastalıklar sonucu meydana gelen ölümlerde çarpıcı bir azalma görüldü ve hatta dünya çocuk felcini ortadan kaldırmanın eşiğine geldi. 2000 ile 2015 yılları arasında beş yaşından küçük çocuklarda kızamık ölümleri yüzde 85, neonatal tetanos ölümleri ise yüzde 83 azaldı. Yine aynı dönemde, zatürree ölümlerinde yaşanan yüzde 47’lik azalma ile ishal ölümlerindeki yüzde 57’lik azalmada aşılamanın etkili olduğu düşünülüyor.
 
Ancak halen her yıl yaklaşık 19,4 milyon çocuğun aşıları tam olarak yapılamıyor. Aşılanamayan tüm çocukların yaklaşık üçte ikisi çatışmaların etkisi altındaki ülkelerde yaşıyor. Bunun yanı sıra, sağlık sistemlerinin yetersizliği, yoksulluk ve toplumsal eşitsizlikler sonucu beş yaşından küçük her 5 çocuktan biri hayat kurtaran aşılardan mahrum kalıyor.  
 
UNICEF Bağışıklama Bölümü Başkanı Dr. Robin Nandy konuyla ilgili açıklamasında “Nerede ve hangi koşulları altında olurlarsa olsunlar, ölümcül hastalıklardan korunmak her çocuğun hakkı. 1990 yılından bu yana aşılama, çocuk ölümlerinde ciddi bir azalma sağlanmasında başlıca bir etken oldu; ancak tüm ilerlemelere rağmen hâlâ her yıl 1,5 milyon çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor,” dedi.
 
Zengin ve yoksul çocuklar arasındaki eşitsizlikler halen sürüyor. Dünyada beş yaşından küçük çocuk ölümlerinin yüzde 80’inin yaşandığı ülkelerde en yoksul koşullardaki çocukların yarısından fazlasının aşıları eksik durumda. Tüm dünyada yoksul çocukların beş yaşına gelmeden ölme olasılığı en zengin çocuklara göre nerdeyse iki kat daha yüksek.
 
Açıklamasında Nandy ayrıca şu ifadelere yer verdi:  “Hizmetlere erişimin sınırlı olduğu kırsal bölgelerde yaşayan çocukların yanı sıra, aşırı derecede kalabalık kentlerde ve gecekondu semtlerinde yaşayıp aşılardan mahrum kalan çocukların sayısı da giderek artıyor. Aşırı kalabalıklaşma, yoksulluk, yetersiz hijyen ve sanitasyona ek olarak yetersiz beslenme ve sağlık hizmetleri gibi etkenler bu bölgelerde yaşayan çocuklarda zatürree, ishal ve kızamık gibi aşılarla kolayca önlenebilir hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.”
 
2030 yılında, başta Afrika ve Asya olmak üzere her 4 kişiden birinin yoksul kentsel alanlarda yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle UNICEF aşılama alanındaki yatırım ve hizmetlerin bu bölgelerde yaşayan çocukların özel ihtiyaçlarına uygun bir şekilde planlanması gerektiğine işaret ediyor
 
###

Fotoğraflar için: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFDKDKD
 
EDİTÖRLERE NOTLAR:
 
UNICEF, ulaşılması en zor ve en olumsuz koşullar altında yaşayan çocuklar başta olmak üzere tüm çocukları aşıyla korunmasını sağlamak üzere Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVİ), Bill & Melinda Gates Vakfı ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütüyor.
 
Dünya Bağışıklama Haftası 24 ve 28 Nisan 2017 tarihleri arasında kutlanıyor
 
Daha fazla bilgi için: www.unicef.org/immunizationweek
 
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik eyleme dönüştürüyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar her çocuğun yararını gözeterek en zor koşullarda yaşayan ve toplumdan dışlanan çocuklara ulaşmak için özel bir çaba gösteriyoruz.

UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
 
Bizi Twitter ve Facebook üzerinden takip edin.
 
Daha fazla bilgi için:
Helen Wylie, UNICEF New York, +1 917 265 4516, [email protected]
Sema Hosta, UNICEF Ankara, +90 312 454 1010, [email protected]