2021 yılında 10,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu

UNICEF | her çocuk için

UNICEF uyarıyor: 2021 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kuzeydoğu Nijerya, Sahel Kuşağı, Güney Sudan ve Yemen’de 10,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacağı tahmin ediliyor

UNICEF, acil önlem alınmadığı takdirde sayıların daha da artabileceği konusunda uyarıyor

Fotoğraflar ve videolar buradan indirilebilir

NEW YORK, 30 Aralık 2020 – UNICEF’in açıklamasına göre önümüzdeki yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kuzeydoğu Nijerya, Sahel Kuşağı, Güney Sudan ve Yemen’deki 10,4 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşayabilir. UNICEF bu çocukların sağlığı ve iyi olma hali konusunda derin endişe duyuyor. Bu ülkeler ve bölgeler aynı zamanda şiddetli insani krizlerle, artan gıda güvensizliğiyle ve ölümcül salgınla da mücadele ediyor. Orta Sahel hariç diğer ülkeler ve bölgeler ise aynı zamanda kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “Çatışma, felaket ve iklim değişikliği gibi krizlerin devam ettiği ülkeler bir yandan da COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Bu salgın bu ülkelerdeki beslenme krizinin felakete dönüşmesine yol açabilir. Halihazırda çocuklarını ve kendilerini besleyebilmek için mücadele veren aileler şu anda kıtlığın eşiğindeler. Bu insanların 2020’nin unutulmuş mağdurları olmasına izin veremeyiz”, dedi.

2021 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde en az 1 milyonu şiddetli olmak üzere 3,3 milyon beş yaş altı çocuğun akut yetersiz beslenmenden mustarip olacağı tahmin ediliyor. Bu endişe verici rakamlar ise; devam eden güvensizlik, COVID-19 salgınının sosyoekonomik sonuçları, savunmasız çocuklar ve ailelerin temel hizmetlere sınırlı erişiminden kaynaklanıyor.

2021’de Kuzeydoğu Nijerya’da 800.000’den fazla çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu yaşaması bekleniyor. Bu çocukların yaklaşık 300.000’i şiddetli akut yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya.

Ülkenin kuzeybatısında durum daha da kötü. Kebbi Eyaleti’nde görülen kronik yetersiz beslenme oranı yüzde 66. Bu rakam, kuzeydoğudaki Borno Eyaleti’ne kıyasla yüzde 20 daha fazla. Yine Nijerya’nın kuzeybatısındaki Sokoto Eyaleti’nde, çocukların yaklaşık yüzde 18’i zayıf, %6,5’i ise aşırı düzeyde zayıf.

Güney Sudan’da bu ayın başlarında, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) kapsamında güncel veriler yayımlandı. Veriler gıda güvenliğinin daha da kötüleştiğini gösteriyor. Yaklaşık 7,3 milyon insanın (nüfusun yüzde 60’ı) 2021’de şiddetli akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalması bekleniyor. Yaklaşık 1,4 milyon çocuğun 2021’de akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacağı tahmin ediliyor. Tahminler gerçekleşirse, ülkede bu sorundan etkilenen çocuk sayısı 2013’ten bu yana görülen en yüksek değerine ulaşmış olacak. Bu yıl 292.000 çocuk şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşadı. 2021’de ise bu sayının 313.000’in üzerine çıkması bekleniyor.

Gıda güvensizliği hane içinde artarken, çocuklarda görülen akut yetersiz beslenme oranları da tırmanışa geçti. Bu durum; devam eden çatışma ve güvensizlik, temel beslenme, sağlık, su, sanitasyon ve hijyen hizmetlerine sınırlı erişimle ilişkilendiriliyor. 2020’de bazı bölgelerde yaşanan seller, çocuklarda zaten yüksek seviyede görülen akut yetersiz beslenme durumunu daha da kötüleştirdi.

Sahel Kuşağı ülkeleri Burkina Faso, Mali ve Nijer’de artan çatışmalar, yerinden edilmeler ve iklim şokları nedeniyle önümüzdeki yaz aylarında yaklaşık 5,4 milyon insan günlük gıda ihtiyacını karşılamakta güçlük çekecek. Akut gıda güvensizliği, beş yıllık ortalamaya göre Burkina Faso’da yüzde 167, Mali’de yüzde 34 ve Nijer’de yüzde 39 arttı.

Akut yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocukların sayısı ise yüzde 21 oranında artabilir. Bu durum, üç ülkede yetersiz beslenen çocuk sayısının toplamda 2,9 milyona çıkması anlamına geliyor. Bu çocukların 890.000’inin ise şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşaması bekleniyor.

Yemen’de, beş yaşın altındaki 2 milyondan fazla çocuk, 358.000’i şiddetli düzeyde olmak üzere akut yetersiz beslenmeden mustarip ve bu rakamın artması bekleniyor. Güney Yemen’de beş yaş altı 1,4 milyon çocuğun yaşadığı 133 bölgeye ilişkin son analizlere göre, Ocak ve Ekim 2020 arasında akut yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocuklarda yaklaşık yüzde 10’luk bir artış meydana geldi. Ayrıca şiddetli akut yetersiz beslenme vakalarında yüzde 15’ten fazla (yaklaşık 100.000 çocuk) bir artış söz konusu. Kuzey Yemen için de benzer bir analiz tamamlanmak üzere ve sonuçların şimdiden endişe verici olduğu söylenebilir.

UNICEF, bu ülkelerin yanı sıra başka ülkelerde de çocukların ve ailelerin beslenme, sağlık, su ve sanitasyon hizmetlerine erişiminin sağlanması ve bu hizmetlerin kapsamının acilen genişletilmesi için, sahada bulunan insani yardım aktörlerine ve uluslararası topluma çağrı yapıyor.
 
COVID-19’un getirdiği zorluklara rağmen UNICEF ve paydaşları bu yıl da erişilmesi en zor yerlerde yaşayan en savunmasız çocuklara ve ailelerine hayat kurtaran yardımlar göndermeye devam etti. Bu yardımlara erişimi sağlamak ve arttırmak için de mevcut programlarında yeni düzenlemeler yaptı. 2021’de insani krizlerden etkilenen ülkelerdeki çocuklara yönelik hayat kurtaran beslenme programlarını desteklemek amacıyla 1 milyar ABD dolarını aşan tutarda finansman talebinde bulundu.

###

heart UNICEF'in en zor durumdaki çocuklara acil insani yardım ve beslenme programlarıyla ulaşmasını desteklemek için şimdi düzenli bağışçımız ol.