Her Çocuk İçin: AIDS’e SON

UNICEF | her çocuk için

UNICEF: Bu alandaki ilerlemeler devam etmezse, ergenler arasında yeni HIV vakalarının görülme oranının 2030'a kadar yüzde 60 artacağı öngörülüyor. Gençlerde HIV önleme ve tedavi çalışmalarını geliştirmek için acil harekete geçmek gerekiyor 

NEW YORK/JOHANNESBURG 1 Aralık 2016 – UNICEF tarafından bugün açıklanan yeni bir rapora göre, ergenlere ulaşma çalışmalarının geri kalması halinde, 2015 yılında 250 bin olan yeni HIV vaka sayısı, 2030’a kadar yılda 400 bine ulaşacak.
 
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake’in konuya ilişkin açıklaması şöyle: “Dünya AIDS’e son vermeye yönelik küresel çabada büyük bir ilerleme gerçekleştirmiştir. Ancak, özellikle çocuklar ve ergenler açısından mücadelede henüz yapacak çok iş var. Her iki dakikada bir yeni bir ergen, büyük olasılıkla bir kız, HIV enfeksiyonu kapacaktır. AIDS’e son vermek istiyorsak bu konunun taşıdığı aciliyete yeniden dikkat çekmemiz, her çocuğa ve her ergene ulaşma çabalarımızı ikiye katlamamız gerekir.”
 

Malawi'de bir hastanede bir sağlık çalışanı kucağında test sonrası annesinden HIV virüsü kapmadığı anlaşılan bir bebeği taşıyor. Fotoğraf: © UNICEF/UNI201820/Schermbrucker

“Çocuklar ve AIDS 7. Durum Raporu: Her Çocuk İçin: AIDS’e SON” başlıklı rapora göre AIDS ergenler arasındaki ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. 2015 yılında 10-19 yaş grubundaki 41 bin ergen bu hastalık nedeni ile yaşamını yitirmiştir.
 
Raporda, ergenler arasında HIV’ı önleme ve bu virüse yakalananları tedavi çalışmalarının hızlandırılması için stratejiler önerilmektedir. Bunlar;

  • Yerel ölçekte geliştirilen çözümler dâhil yeniliklere yatırım yapılması.
  • Veri toplama işlemlerinin güçlendirilmesi.
  • Toplumsal cinsiyet temelli şiddet dâhil toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması ve damgalamaya karşı mücadele.
  • Enfeksiyon önleme, nakit yardımlar ve kapsamlı cinsellik eğitimi dâhil olmak üzere önleme çalışmaları aracılığıyla ergenlerin virüse yakalanma olasılıklarını azaltıcı çabalara öncelik tanınması.

2015 yılında küresel olarak 10-19 yaş grubundan yaklaşık 2 milyon ergen HIV virüsü taşıyordu. HIV’ın en fazla etkilediği bölge olan Sahra Güneyi Afrika’da 15-19 yaş grubundan ergenler arasında yeni ortaya çıkan her dört enfeksiyondan üçü kızlarda görülmektedir.
 
Raporda yer alan diğer bazı bulgular şunlardır:

  • Anneden çocuğa HIV geçmesinin önlenmesinde kayda değer ilerleme sağlanmıştır. Küresel olarak 2000 ile 2015 yılları arasında çocuklarda görülen 1,6 milyon yeni enfeksiyonun önüne geçilmiştir.
  • 2015 yılında çocuklar, ergenler ve kadınlar arasında 1,1 milyon yeni enfeksiyon vakası saptanmıştır.
  • Diğer tüm yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında 0-4 yaş grubundan HIV’lı çocuklar AIDS bağlantılı ölüm riski en yüksek olanlardır ve bu çocukların teşhisi de tedavisi de geç yapılmaktadır. HIV pozitif annelerden doğan bebeklerin ancak yarısına ilk iki ay içinde HIV testi yapılırken, Sahra Güneyi Afrika’da annelerinden HIV kapan çocuklarda tedavinin başladığı ortalama yaş 4’tür.

UNICEF’in belirttiğine göre yeni enfeksiyonların önlenmesinde ve ölümlerin azaltılmasında sağlanan ilerlemeye rağmen AIDS çalışmalarına ayrılan kaynaklar 2014 yılından bu yana azalmıştır.
 
###
 
Editörlere notlar:
 
Multimedya içeriğini indirmek için: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIF5U8W2
Mülakat mümkündür. 
 
Daha fazla bilgi ve rapor için: www.childrenandaids.org
 
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik işlere dönüştürüyoruz. Özel çabalarımız, nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmaya yoğunlaştırıyoruz. 
 
UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
 
Bizi Twitter ve Facebook üzerinden takip edin
 
Daha fazla bilgi için:
Harriet Dwyer, UNICEF New York, Tel: +1 917 244 2215, [email protected]
Patsy Nakell, UNICEF Johannesburg, +27 76 872 2147 / +27 79 495 5938, [email protected]