Yeni yılın ilk gününde yaklaşık 386.000 çocuk dünyaya geldi

UNICEF | her çocuk için

Yeni yılın ilk gününde yaklaşık 386.000 çocuk dünyaya geldi

NEW YORK, 1 Ocak 2018 –  UNICEF tarafından yapılan açıklamada yeni yılın ilk gününde yaklaşık 386 bin çocuğun doğacağı belirtildi. Bu çocukların yüzde 90’ından fazlası daha az gelişmiş bölgelerde dünyaya geliyor. 2018 yılının ilk bebeği büyük olasılıkla Kiribati’nin Christmas Adasında, son bebeği ise ABD’de doğmuş olacak… Küresel ölçekte bakıldığında bu doğumların yarısından fazlası dokuz ülkede gerçekleşecek:
 
·         Hindistan —69.070
·         Çin —44.760
·         Nijerya —20.210
·         Pakistan —14.910
·         Endonezya —13.370
·         ABD—11.280
·         Kongo Demokratik Cumhuriyeti—9.400
·         Etiyopya —9.020
·         Bangladeş —8.370

Yeni doğan pek çok bebek yaşarken kimileri ilk günü bile tamamlayamayacak. 2016 yılında, günlük tahminen 2.600 çocuk hayata gözlerini açarken, bu bebekler doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde yaşamını yitirdi. 2 milyon yeni doğan için de ilk hafta aynı zamanda yaşamın son haftası oldu. Hepsi birlikte alındığında 2,6 milyon çocuk doğumu izleyen ilk bir ay içinde öldü. Bu çocukların yüzde 80’inden fazlası prematüre doğum, doğum komplikasyonları, sepsis ve zatüre gibi önlenebilir ve tedavi edilebilir nedenler yüzünden yaşamını yitirdi.
 
UNICEF Sağlık Bölümü Şefi Stefan Peterson: “Bu yeni yılda UNICEF’in kararı her çocuğa bir saatten, bir günden, bir aydan daha fazlasını vermek. Hükümetlere ve ortaklara, geçerliliği kanıtlanmış, maliyeti düşük çözümlerle milyonlarca çocuğun yaşamını kurtarma uğraşına katılmaları çağrısında bulunuyoruz.”
 
Geçtiğimiz iki on yılda dünya çocuk yaşatma alanında daha önce görülmemiş bir ilerlemeye tanık olmuş, beş yaşına gelemeden ölen çocuk sayısı yarı yarıya azalarak 2016 yılında 5,6 milyona düşmüştür. Ne var ki, bu kazanımlara rağmen yeni doğanlarda sağlanan ilerleme daha yavaştır. İlk bir ay içinde yaşamını yitiren çocuklar beş yaşından küçük çocuk ölümlerinin yüzde 46’sını oluşturmaktadır.
 
  
© UNICEF/UN018960/Chute

Gelecek ay UNICEF her anne ve her yeni doğan için maliyetine katlanılabilir ve kaliteli sağlık çözümleri talep eden ve bunun gereğini yapan küresel bir kampanya olarak Her Çocuk Hayatta girişimini başlatacak. Kampanya kapsamında öngörülenler arasında sağlık tesislerine sürekli temiz su ve elektrik sağlanması, doğumların vasıflı bir kişi nezaretinde gerçekleşmesi, göbek bağının dezenfekte edilmesi, bebeğin doğumu izleyen ilk saat içinde anne sütüyle beslenmesi, anne ve bebeği arasında tensel temas sağlanması yer almaktadır.
 
Peterson sözlerini şöyle sürdürdü:  “Şimdi, dünyaya yeni gelen tüm çocukların 22’inci yüzyılı görme fırsatı bulmaları gereken bir döneme giriyoruz. Ancak ne yazık ki bu yıl dünyaya gelen çocukların hemen hemen yarısı bu fırsatı bulamayacak. Ocak 2018’de İsveç’te dünyaya gelen bir çocuk büyük olasılıkla 2100 yılına kadar yaşarken Somali’de doğan bir çocuğun 2075 yılını görmesi düşük bir olasılıktır.”

###
 
Editörlere Notlar
 
Ülkelere ait tam doğum sayıları ve yaşam beklentisi tahminleri için bakınız. Bu veriler UNICEF tarafından World Data Labile birlikte hazırlanmıştır.  
 
Yeni doğan bebeklerle ilgili tahminler BM Dünya Nüfus Tahminleri (2017)’ndeki dönem göstergelerine ve yaşam tablolarına dayanmaktadır.  Dünya Veri Laboratuvarı (WDL) bu veri setlerinden hareketle her gün gerçekleşecek doğumları ve ilgili yaşam beklentilerini ülkelere ve cinsiyete göre tahmin etmektedir.
 
İlgili fotoğrafları indirmek için tıklayın.
 
UNICEF hakkında
UNICEF en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yörelerinde çalışmaktadır. Çalışmalarımız 190 ülkede ve bölgede, herkes için daha iyi bir dünya amacıyla, nerede olursa olsun, her çocuğa ulaşmayı amaçlamaktadır.  UNICEF ve çocuklara yönelik çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.
 
UNICEF’i Twitterve Facebook’tan izleyin
 
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 312 454 1010, [email protected]
Sabrina Sidhu, UNICEF New York, +1 917 476 1537, [email protected]