Depremden etkilenen çocuklar için

UNICEF | her çocuk için

UNICEF'in Türkiye'deki insani yardım çalışması: binlerce çocuğun hayatı risk altında

6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından çocuklar evlerini kaybetmiş durumda, bazılarının ailelerinden kayıplar var. Tahminen 2,4 milyon insan depremden etkilenen bölgelerdeki geçici yerleşim yerlerinde çadırlarda yaşarken, 800 bin kişi düzenlenmiş geçici barınma alanlarında yaşıyor. Resmi yerleşimlerde temel altyapı ve hizmetlere erişim vardır. Bununla birlikte, yaklaşık 1,6 milyon insan hasarlı evlerinin yanında, çadırlarda, asgari yaşam koşulları ve hizmetlere erişimi sınırlı veya hiç olmayan bir şekilde yaşıyor. 4 milyon çocuğun eğitimi kesintiye uğradı.

Barınma, su-sanitasyon-hijyen, ruh sağlığı ve psikososyal destek dahil sağlık hizmetleri, koruma ve öğrenimin sürekliliği öncelikli ihtiyaçlar olmaya devam etmektedir. Engeli olan kişiler için erişilebilir tesisler önemli bir ihtiyaçtır. AFAD, konteyner için 217.700'den fazla başvuru alırken, kiralama desteği için de 562.000 başvuru aldı.

UNICEF ne yapıyor? (30.01.24 itibarıyla güncellenmiştir. (6 Şubat - 31 Aralık detaylı rapora buradan ulaşabilirsiniz)

UNICEF’in Gaziantep’te bölge ofisi bulunuyor. UNICEF, bölgede halihazırda geniş bir program yürüttüğü için güçlü ortaklıklara sahip ve küresel olarak acil insani yardım konusunda deneyimli. UNICEF, 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde de insani yardım çalışmalarını desteklemiştir. Etkilenen nüfusların ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt vermek için hem merkezi hem de belediye düzeyinde yetkililerle ve ortaklarla çalışma deneyimine sahibiz. Türkiye'de UNICEF, depremin ilk gününden bu yana ilgili kamu ve sivil toplum ortaklarıyla ile koordinasyon halinde durmaksızın çalışıyor. UNICEF, felaketler öncesinde bölgedeydi, şimdi acil insani yardım için çalışıyor, sonrasında da bölgedeki en dezavantajlı çocukların haklarına ulaşması için çalışmaya devam edecek. UNICEF, 1,5 milyonu çocuk olmak üzere 3 milyon ihtiyaç sahibi kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Çocuk Koruma ve Psikososyal Destek:

  • UNICEF, Aralık 2023 sonu itibarıyla, hükümet ve sivil toplum ortaklarıyla birlikte ruh sağlığı ve psiko-sosyal destek hizmetleriyle 1.556.846 çocuk ve bakıcıya ulaştı.
  • 3.6 milyondan fazla insanı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda sosyal medya da dahil kanallardan bilgilendirdi.
  • Acil müdahalenin başlamasından bu yana, UNICEF eğitimli 4.372 ön saf çalışanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevlendirildi.
  • UNICEF'in desteğiyle mobil alanlar da dahil olmak üzere toplamda 47 çocuk, ergen ve aile destek merkezi kuruldu. Kümülatif olarak; 639.406 çocuk ve bakıcı merkezlerde sunulan hizmetlerden bir veya birkaçından yararlandı.
  • 1.914 refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocuk tespit edildi. Bunlardan 1.887'si ailesine kavuştu.
  • UNICEF, yatılı bakım tesislerinde bulunan yaklaşık 1.000 çocuğun güvenli tesislere tahliyesine destek verdi.
  • Kaybolan çocukları izlemek üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Çocuklar Güvende” deprem ekipleri olarak 53 kişi görevlendirildi. Çocuklar Güvende ekipleri toplamda 2.460 çocuk vakasını takip etti. (31 Ekim 2023 verileri).

Su-Sanitasyon-Hijyen (WASH)

  • UNICEF, Şubat 2023'ten Aralık 2023'e kadar toplam 4.685.766 kişinin doğrudan ya da uygulama ortakları ile temel su ve sanitasyon hizmetlerine ulaşmasını sağladı.
  • UNICEF'in desteğiyle toplam 3.081.291 kişi güvenli suya kavuştu (kamyonlarla su taşıma, klor/kimyasalların sağlanması, su depolama, su kalitesi testleri ve su tedarik sisteminin onarımı yoluyla).
  • UNICEF, tuvalet, duş ve katı atık yönetimi de dahil olmak üzere iyileştirilmiş sanitasyon hizmetleriyle 1.309.669 yararlanıcıya ulaştı.

Sağlık ve Beslenme:

  • UNICEF'in aşı ve soğuk zincir ekipmanı tedarik desteğiyle 1.5 milyondan fazla çocuğa hayat kurtaran aşılar ulaştırıldı.
  • UNICEF aşıyla ilgili ekipmanların yanı sıra engelli çocuklar için 10 adet tıbbi kit ve 600 adet tuvaletli tekerlekli sandalye teslimatını da gerçekleştirdi.
  • Depremden etkilenen tüm illerde UNICEF’in desteğiyle, ebeveynlere bebek ve küçük çocukların beslenmesine yönelik danışmanlık ve ev ziyareti programı aracılığıyla 28.976'dan fazla kişiye ulaşıldı.
  • Büyüme izleme programının yeniden başlatılmasını desteklemek amacıyla, 256 uzman büyüme ölçümü ve gelişme takibi konusunda eğitim aldı. 8.579 çocuğun büyümesi izlendi. 

Eğitim:

  • Deprem bölgesinde, 93.300 çocuk için geçici öğrenme alanı olarak 755 çadır, her birine 100 adet erken çocukluk gelişimi kiti ve 2.500 adet okul ve eğlence kiti sağlandı.
  • Toplamda 100.000 adet temel ihtiyaç malzemesinin bulunduğu okul çantası temin edildi.
  • UNICEF, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, 100'ü QNB Finansbank'ın desteğiyle olmak üzere 1.279 hasarlı okulun rehabilitasyonunu ve 7 prefabrik okulun kurulumunu destekledi. Ayrıca 4 hafif çelik ve 3 prefabrik okulun inşaatına başlandı.
  • UNICEF, 72.551 çocuğa ev ve toplum temelli Erken Çocukluk Eğitimi, yaz okulları, kış programları oyuncaklar ve kütüphaneler sağladı. Ebeveyn katılım faaliyetleriyle 10.349 ebeveyne ulaşıldı.
  • 1.123 okul psikolojik danışmanına (663 kadın ve 460 erkek) Travma Sonrası Grup Temelli eğitim verildi.
  • 2.300 eğitim seti ve tedavi materyali geliştirildi ve dağıtıldı.
  • UNICEF'in desteğiyle 2023 yılında toplam 947.334 çocuk örgün ve yaygın eğitime (erken eğitim dahil) erişti ve 1.155.258 çocuğa öğrenme materyalleri sağlandı.

Sosyal Koruma ve ek malzemeler:

  • UNICEF, deprem bölgesinde, çocuklu ailelere destek olan bir insani nakit transferi programı uyguladı.
  • 2023'te sosyal yardım veri tabanından seçilmiş 102.331 aile (yani 300.000'den fazla çocuk) (ASHB ve AFAD tarafından hazırlanmıştır) UNICEF'in nakit programından faydalanmıştır.
  • 700 katılımcıyla kapsamlı bir dağıtım sonrası izleme değerlendirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Ergen ve genç katılımıyla koordinasyon:

  • Yaklaşık 5.000 eğitimli genç gönüllü, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli arama kurtarma çalışmaları, acil durum paketlerinin hazırlanması, geçici yerleşim yerlerinde gıda ve gıda dışı malzeme dağıtımı, konteyner ve çadır kentlerin kurulması, ailelere yönelik günlük hizmetlerin koordine edilmesi ve organize edilmesi gibi konularda çalışmalar yaptı.
  • Dove Özgüven Projesi ile Hatay ve Adıyaman'da 5.374 ergen ve 1.511 ebeveyne ulaştı.
  • UNICEF, GSB iş birliğiyle; Adıyaman'da 1 Genç Alan, Rönesans Holding'in desteğiyle Malatya’da 5 Genç Alan, Netflix desteğiyle Nurdağı'nda 1 Genç Alan kurdu. Genç Alanlar'da ergen gelişimi katılım programları tasarlandı ve uygulamaya başlandı.

UNICEF Türkiye Depreme Müdahale Çocuklar için İnsani Yardım Eylemi 2023 (HAC), 196 milyon ABD doları tutarındaki finansman başvurusu ile revize edilmiştir. Buna göre, 31 Aralık itibariyle UNICEF'in finansman ihtiyacına karşı 48 milyon ABD dolarının (%25) üzerinde bir finansman açığı bulunmaktadır.

heartÇocuklar için orada olmaya hep devam edeceğiz. Lütfen bu felaketten etkilenen çocuklara acil insani yardım ulaştırmak için bize destek ol.