İklim Krizine Protesto

UNICEF | her çocuk için

Aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu 16 çocuk Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne kritik önem taşıyan bir şikâyette bulundu

Dilekçeyi veren çocuklar hükümetlerin iklim krizi konusunda hareketsiz kalmalarını protesto ediyor

NEW YORK, 23 Eylül – Aralarında Greta Thunberg ve Alexandria Villaseñor’un da yer aldığı 12 ülkeden on altı çocuk Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne büyük önem taşıyan resmi bir şikâyet dilekçesi sunarak hükümetlerin iklim krizi konusunda hareketsiz kalmalarını protesto etti.

Başvuru yapann, yaşları 8 ile 17 arasında değişen çocuklar, Taraf Devletlerin iklim krizi karşısındaki başarısızlıklarının çocuk haklarının ihlali anlamına geldiğini iddia ediyor. Çocuklar şikâyette bulundukları bağımsız merciden, Taraf Devletlerin iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden çocukları koruyacak adımları atmalarını sağlayacak bir karar vermesini istiyor. 

Greta Thunberg: “En kötü senaryonun önüne geçmek istiyorsak değişimin hemen şimdi gerçekleşmesi gerekiyor. İklim krizi yalnızca hava durumuyla ilgili değil. Aynı zamanda yiyecek ve su kıtlığının ortaya çıkması; bu nedenle de yaşanabilir alanların daralması, yeni sığınma taleplerinin ortaya çıkması demek. Korkutucu bir durum” dedi.

Başvuru, çocukların ve yetişkinlerin Taraf Devletlerin hak ihlallerine karşı gerekli adımları atmakta yetersiz kalması durumunda doğrudan Birleşmiş Milletler’e başvurabilmelerini sağlayan Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin İhtiyari Üçüncü Protokolü çerçevesinde gerçekleştirildi.

New York’taki UNICEF Genel Merkezinin ev sahipliği yaptığı basın toplantısında açıklanan şikâyet başvurusu, küresel ısınmanın önüne geçilmesi ve iklim krizinin yol açtığı sonuçların hafifletilmesi için acil eylem çağrısında bulunuyor.

UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Charlotte Petri Gornitzka: “Otuz yıl önce dünya liderleri Çocuk Haklarına dair Sözleşmeyi kabul ederek çocuklara tarihsel bir taahhütte bulunmuşlardı. Bugün dünya çocukları, dünyayı bu taahhüde bağlılıkları konusunda hesap vermeye çağırıyor. İklim değişikliği tek tek hepsini etkileyecek. Mücadele için bir araya gelmeleri bu açıdan hiç de şaşırtıcı değil” diye konuştu.

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve 14 yaşındaki Amerikalı iklim aktivisti Alexandria Villaseñor’un yanı sıra aşağıda ülkelerden çocuklar da şikâyet dilekçesine imza attı: Arjantin, Brezilya, Fransa, Almanya, Hindistan, Marshall Adaları, Nijerya, Palau, Güney Afrika, İsveç, Tunus ve ABD. Çocuklar, küresel hukuk firması Hausfeld LLP ve Earthjustice tarafından temsil ediliyor.

UNICEF, çocukların İhtiyari Üçüncü Protokolün başvuru usulü çerçevesinde şikâyette bulunma haklarını kullanmalarını desteklemektedir. Bununla birlikte, UNICEF yapılan başvuru bakımından bir taraf durumunda değildir. UNICEF tarafsız bir kuruluş olup Çocuk Hakları Komitesi’nin karar süreçlerinde herhangi bir rolü bulunmamaktadır.

###

Editörlere notlar:

                   

Çocuk Haklarına dair Sözleşme hakkında

20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) çocukların medeni, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel haklarını, hiçbir ayrım gözetmeden özetleyen uluslararası bir insan hakları anlaşmasıdır. Tarihte en çok ülke tarafından onaylanan insan hakları anlaşmasıdır. ÇHS’nin İhtiyari Üçüncü Protokolü çerçevesinde iletilen şikâyetler bir grup bağımsız uzmandan oluşan Çocuk Hakları Komitesi tarafından değerlendirilmektedir. Komite’nin, Protokolü imzalayan herhangi bir Devlete karşı çocuklardan, çocuk gruplarından ya da çocukların temsilcilerinden gelen şikâyetleri değerlendirme yetkisi vardır. Komite ayrıca ağır ya da sistematik ihlaller karşısında araştırmalar yapma yetkisine de sahiptir. Sözleşme hakkında daha fazla bilgi için:  www.unicef.org/child-rights-convention.