Bağışıklama ve Sağlık Hizmetleri Hakkında

UNICEF | her çocuk için

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore’nin COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklama ve temel sağlık hizmetlerinin kesintiye uğraması hakkında yaptığı açıklama

NEW YORK, 26 Mart 2020: “COVID-19 salgını dünyanın dört bir yanındaki sağlık hizmetlerini zorluyor,  zira sağlık çalışanları salgınla mücadeleye destek vermeye yönlendirildiler.”

“Sosyal mesafeyi arttırma tedbirleri, ebeveynleri rutin aşıları yaptırmayı erteleme yönünde zor bir karar almaya itiyor.

“Tıbbi malzemelerin tedariğinde yetersizlikler var; ulaştırmadaki kesintiler nedeniyle tedarik zincirleri kritik bir baskı altında. Ülkelerin getirdiği uçuş iptalleri ve ticaret sınırlandırmaları aşılar da dâhil elzem ilaçlara erişimi ciddi ölçüde kısıtladı.

“Salgın büyüdükçe bağışıklama da dâhil kritik, hayat kurtaran hizmetlerin özellikle de en yoğun ihtiyaç duyulan Afrika, Asya ve Ortadoğu’da kesintiye uğraması muhtemeldir.

“En büyük riskin altında olanlar çatışmalardan ve doğal afetlerden etkilenen ülkelerdeki en yoksul ailelerin çocuklarıdır.

“Bir yandan COVID-19 salgınına müdahale ederken öte yandan da kızamık, kolera veya çocuk felci salgınlarıyla mücadele veren Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali, Filipinler, Suriye ve Güney Sudan gibi ülkelerle ilgili ayrıca endişelerimiz var. Bu gibi salgınlar yalnızca zaten kapasitesinin üstünde zorlanmakta olan sağlık hizmetlerine ek yük bindirmekle kalmaz, ilave can kaybına ve mağduriyete de yol açabilir. Böyle bir dönemde, bu ülkeler aşıyla önlenebilen hastalıkların da ayrıca salgına dönüşmesini göze alamazlar.

“Mesajımız çok net: Hayat kurtaran sağlık müdahalelerinin COVID-19 ile mücadele çalışmalarına kurban gitmesine müsaade etmemeliyiz.

“UNICEF; en fazla etkilenen ülkelerde temel sağlık hizmetlerine ve bağışıklama ihtiyaçlarına destek vermeye, söz konusu desteği de COVID-19 bulaşma riskini sınırlandıracak şekilde sağlamaya kararlıdır. İhtiyaç duyan ülkelerde yeterli aşı tedariğinin sağlanabilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Üretimin kesintiye uğramaması ve tedariğin bu zor koşullar altına en iyi biçimde yönetilmesini sağlamak üzere küresel aşı tedarikçilerimizle yakın irtibat hâlindeyiz. Bu salgın sırasında aşı tedariğinin sürdürülebilmesi için hükûmetlere desteğimizi arttırıyoruz.  

“Önümüzdeki günlerde, bağışıklama hizmetlerinin COVID-19 salgınının büyümesine etki etmesini önlemek ve sosyal mesafeyi arttırma konusundaki tavsiyeleri hayata geçirmek üzere hükûmetler bir çok bölgede önleyici kitlesel bağışıklama kampanyalarını geçici olarak ertelemek durumunda kalabilir.

“UNICEF, bütün hükümetlerin COVID-19 salgını kontrol altına alındığında bağışıklama faaliyetlerini yoğunlaştırmak için şimdiden ciddi bir planlama çalışmasına başlanmasını şiddetle tavsiye etmektedir. Bu bağışıklama faaliyetleri bu kesinti döneminde aşı dozları eksik kalacak çocuklara odaklanmalı, en yoksul ve en kırılgan çocuklara öncelik vermelidir. COVID-19’a karşı aşı bulunduğunda COVID-19 aşılarını başarılı bir biçimde yaygınlaştırmak için bağışıklama programlarımızın ayakta kalmasını ve aşıya en çok ihtiyaç duyacak olanlara ulaşabilmesini sağlamalıyız.

“Bağışıklama hâlen hayat kurtaran bir sağlık müdahalesidir. UNICEF, dünyanın en büyük aşı alıcısı ve tedarikçisi olarak hükûmetlerin hâlihazırdaki ve gelecekteki bağışıklama çalışmalarında merkezî bir rol oynamaya devam edecektir.”

###

Editöre notlar

COVID-19 salgını, el yıkama ve aşılarla ilgili medya içeriklerini indirmek için buraya tıklayınız: https://uni.cf/2WydpEk